Τόνος Κονσέρβα & Υδράργυρος: Είναι ασφαλής η κατανάλωση του;

Ο υδράργυρος στον τόνο κονσέρβα εγείρει ανησυχίες για την υγεία, ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως οι έγκυες και τα παιδιά. Παρά τη θρεπτική αξία του τόνου, ο ΕΦΕΤ συνιστά προσοχή στην κατανάλωση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα επίπεδα υδραργύρου παραμένουν σε ασφαλή όρια στην Ελλάδα.
Τόνος Κονσέρβα & Υδράργυρος: Είναι ασφαλής η κατανάλωση του;

Η ανίχνευση υδραργύρου στον τόνο σε κονσέρβα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τη διατροφή μας, αλλά και τη δημόσια υγεία, αφού ο υδράργυρος είναι μια τοξική ουσία που παρουσιάζεται στα μεγάλα αρπακτικά ψάρια. Ο τόνος είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Η παρουσία υδραργύρου στο περιβάλλον οφείλεται κυρίως σε βιομηχανικές δραστηριότητες. Φτάνοντας στο υδάτινο οικοσύστημα, μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μια μορφή τοξικού υδραργύρου που εύκολα απορροφάται από τους οργανισμούς. Τα μικρότερα ψάρια απορροφούν τον μεθυλυδράργυρο και, μέσω της βιοσυσσώρευσης, ο υδράργυρος συγκεντρώνεται στους ιστούς των μεγαλύτερων αρπακτικών ψαριών, όπως είναι ο τόνος και ο ξιφίας.


Ποιοί κινδυνεύουν από τον υδράργυρο:


Οι κύριες ομάδες που κινδυνεύουν από την κατανάλωση τροφών με υδράργυρο είναι οι εξής:

  • Έγκυες γυναίκες και έμβρυα: Ο μεθυλυδράργυρος μπορεί μέσω του πλακούντα να επηρεάσει το έμβρυο και την ανάπτυξη του, ιδίως του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επομένως συνίσταται οι έγκυες να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
  • Μικρά παιδιά: Το αναπτυσσόμενο νευρικό τους σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις νευροτοξικές επιδράσεις του υδραργύρου. Ακόμη και χαμηλά επίπεδα υδραργύρου μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τη γνωστική τους λειτουργία, γι' αυτό οι ειδικοί προτείνουν ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
  • Γυναίκες που θηλάζουν: Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει το βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Για αυτό τον λόγο, οι θηλάζουσες θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως είναι ο λευκός τόνος.

Η μεγάλη και συχνή κατανάλωση μεγάλων ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υδραργύρου στον οργανισμό μας, που μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και προβλήματα στη μνήμη και το συντονισμό. Επομένως, θα πρέπει η κατανάλωση τόνου σε κονσέρβα να γίνεται με μέτρο. 


Τι ισχύει στην Ελλάδα με τις κονσέρβες τόνου;


 Ο ΕΦΕΤ προέβη σε έκτακτη ανακοίνωση, όπου καθησυχάζει τους καταναλωτές σχετικά με την ασφάλεια των κονσερβών. Τα επίπεδα υδραργύρου παρακολουθούνται τόσο σε νωπά,και κατεψυγμένα όσο και σε κονσερβοποιημένα ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του τόνου. Τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι δεν έχουν δείξει ανησυχητικά επίπεδα υδραργύρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα.


Κατανάλωση Τόνου Κονσέρβα: Ασφαλείς Δόσεις και Επιλογή


Υπάρχουν 2 είδη τόνου σε κονσέρβα: ο λευκός τόνος (albacore) που έχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου και ο κίτρινος ή ελαφρύς τόνος (light tuna), ο οποίος ασφαλέστερος. Για τους ενήλικες προτείνεται η κατανάλωση τόνου έως δύο φορές τη βδομάδα, ενώ οι ευπαθείς ομάδες (έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά)  θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση τόνου σε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.


Η Safeeat παρακολουθεί τις όποιες νομοθετικές εξελίξεις αφορούν τον τομέα των τροφίμων και ενημερώνει εγκαίρως το σύνολό των πελατών της. 

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Σας παρέχουμε μελέτη, ανάπτυξη, εφαρμογή και επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.