Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας των έτοιμων γευμάτων που διατίθενται στα ελληνικά καταστήματα λιανικής.
Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας των έτοιμων γευμάτων που διατίθενται
στα ελληνικά καταστήματα λιανικής. Αξιολογήθηκαν συνολικά 228 γεύματα όπου καταγράφηκε η
θρεπτική τους αξία σύμφωνα με τις ετικέτες τους και έγινε σύγκριση με συγκεκριμένα διατροφικά
κριτήρια για τα μακροθρεπτικά συστατικά, ανά μερίδα.
Τα 183 προϊόντα ήταν κυρίως πιάτα και τα 45
ήταν σαλάτες και ορεκτικά. Το 28,9% των σαλατών και των ορεκτικών ήταν εντός του ορίου θερμίδων
(250 Kcal), το 82,2% περιείχε περισσότερο αλάτι από το όριο (0,75 g), ενώ το 22,2% ήταν εντός
του ορίου λίπους (9 g). Το 72,1% των κύριων πιάτων είχαν λιγότερες θερμίδες από το όριο (600
Kcal), το 12,6% από αυτά είχαν λιγότερο αλάτι από το όριο (1,8 g) και το 48,1% από αυτά ήταν
εντός του ορίου για τα λίπη (21 g).
Οι εταιρείες θα πρέπει να αναδιατυπώσουν τα έτοιμα προς
κατανάλωση γεύματά τους ως προς την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και αλάτι, προκειμένου να
παρέχουν στους καταναλωτές ισορροπημένα γεύματα.
Παραπομπή από:
Giazitzi K, Ventat Oglou B, Boskou G, Int J Food Sci Nutr. 2022 Jun;73(4):433-442. doi: 10.1080/09637486.2021.2012645. Epub 2021 Dec 9.
Σας παρέχουμε μελέτη, ανάπτυξη, εφαρμογή και επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.