Μυκοτοξίνες σε Φυτικά Ροφήματα: Ανησυχίες για την Υγεία & Ασφάλεια

Οι μυκοτοξίνες, τοξικές ουσίες από μύκητες, ανιχνεύονται σε φυτικά ροφήματα, όπως αμυγδάλου και βρώμης, και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά. Η SafeEat βοηθά τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.
Μυκοτοξίνες σε Φυτικά Ροφήματα: Ανησυχίες για την Υγεία & Ασφάλεια

Τι είναι οι μυκοτοξίνες;

Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ενώσεις που παράγονται από συγκεκριμένα είδη μύκητα, κυρίως από τους γένους Aspergillus, Penicillium και Fusarium. Αυτές οι τοξίνες μπορεί να μολύνουν διάφορες τροφές, όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, προκαλώντας σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τα ζώα. Οι μυκοτοξίνες μπορούν να είναι καρκινογόνες, να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.


Η παρουσία μυκοτοξινών σε φυτικά ροφήματα έχει αναδειχθεί ως σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Max Rubner (MRI). Αυτή η ανησυχία είναι ιδιαίτερα επιτακτική για ευάλωτους πληθυσμούς, όπως τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τοξίνες όπως η αφλατοξίνη B1, η δεοξυναβαλερόλη (DON) και οι τοξίνες T-2/HT-2 ανιχνεύθηκαν κυρίως σε ροφήματα αμυγδάλου και βρώμης. Στην περίπτωση των ροφημάτων αμυγδάλου, ανιχνεύθηκαν ανησυχητικά επίπεδα αφλατοξίνης B1 σε 23 από 24 δείγματα, κάτι που επισημαίνει τους δυνητικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών, λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης σε σχέση με το βάρος τους. 


Αν και τα ροφήματα βρώμης μπορεί να περιέχουν DON και τοξίνες T-2, τα ανιχνευθέντα επίπεδα είναι γενικά χαμηλά. Ωστόσο, η σωρευτική έκθεση από τη κατανάλωση πολλών προϊόντων βρώμης, μαζί με τα ροφήματα βρώμης, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Αξιολόγηση Ρίσκου (BfR) προτρέπει την εκτέλεση περαιτέρω ερευνών για να καθοριστεί η συχνότητα των μυκοτοξινών σε φυτικά ροφήματα και για την ανάπτυξη στρατηγικών ασφάλειας.


Σε αυτό το πλαίσιο, η SafeEat παρέχει στις επιχειρήσεις τις κατάλληλες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων. Η ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και έρευνα σχετικά με τις μυκοτοξίνες είναι κρίσιμη, καθώς η αγορά φυτικών ροφημάτων συνεχίζει να αναπτύσσεται. Με την υποστήριξη της SafeEat, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, προστατεύοντας τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία.



Παραπομπές:

  1. Mycotoxin prevalence in plant-based beverages: Max Rubner Institute. (2024). Mycotoxins in plant-based drinks: More data requiredLink to document.

  2. Aflatoxin B1: European Food Safety Authority (EFSA). (2021). Scientific Opinion on Aflatoxins. EFSA Journal, 19(2), 1-16. Link to document.

  3. Deoxynivalenol (DON): European Food Safety Authority (EFSA). (2018). Scientific Opinion on Deoxynivalenol in food. EFSA Journal, 16(8), 1-14. Link to document.

  4. T-2 and HT-2 toxins: European Food Safety Authority (EFSA). (2017). Scientific Opinion on T-2 and HT-2 toxins. EFSA Journal, 15(3), 1-48. Link to document.

  5. Risk assessment: German Federal Institute for Risk Assessment (BfR). (2023). Mycotoxins in Food - Risks for ConsumersLink to document.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Σας παρέχουμε μελέτη, ανάπτυξη, εφαρμογή και επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.