ISO 22000:2018 - Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

ISO 22000:2018 - Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Το ISO 22000:2018 αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων και την νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000:2005. Απευθύνεται σε όλη την αλυσίδα τροφίμων από το ‘χωράφι του παραγωγού’ ως το ‘ράφι του καταναλωτή’, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή ως την μεταποίηση, τη συσκευασία, τη μεταφορά και την πώληση των τροφίμων. Εφαρμόζεται και σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (π.χ.απεντομώσεις - μυοκτονίες).

Το ISO 22000:2018 αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων και την νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000:2005.
Εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018 από τον διεθνή Οργανισμό ISO (International Organization for Standardization) και απευθύνεται: -στον πρωτογενή τομέα (εκτροφή ζώων, παραγωγή φυτικών προϊόντων)

  • στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών)
  • σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση
  • σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (προμηθευτές υλικών συσκευασίας, εξοπλισμού, προϊόντων καθαρισμού, απεντομώσεις – μυοκτονίες κλπ)
Οφέλη από την εφαρμογή του στην επιχείρηση

Το ISO 22000:2018 καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (Food Safety Management System FSMS) που επιτρέπει σε μια επιχείρηση που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην τροφική αλυσίδα:

α) να σχεδιάζει, να εφαρμόζει, να λειτουργεί, να διατηρεί και να ενημερώνει ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων με σκοπό να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες που είναι ασφαλή, σύμφωνα με τη χρήση για την οποία προορίζονται
β) να αποδεικνύει τη συμμόρφωση με τις ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων
γ) να αξιολογεί τις αμοιβαία συμφωνημένες απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων των πελατών και να αποδεικνύει τη συμμόρφωση με αυτές
δ) την αποτελεσματική επικοινωνία των θεμάτων ασφάλειας των τροφίμων στα ενδιαφερόμενα μέρη εντός της τροφικής αλυσίδας
ε) να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός συμμορφώνεται με τη δηλωμένη πολιτική ασφάλειας των τροφίμων
στ) να αποδείξει τη συμμόρφωση στα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη
ζ) να ζητήσει πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων του από εξωτερικό οργανισμό ή να προβεί σε αυτοαξιολόγηση ή δήλωση συμμόρφωσης βάσει του προτύπου

Από το Blog μας

Νέες Τάσεις στη Νομοθεσία Ασφάλειας Τροφίμων: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Επιχειρήσεις

14/11/2024

Νέες Τάσεις στη Νομοθεσία Ασφάλειας Τροφίμων: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Επιχειρήσεις
Η νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων συνεχώς εξελίσσεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς, της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους σύμφωνα με νέα πρότυπα ποιότητας, ιχνηλασιμότητας, βιωσιμότητας και εκπαίδευσης προσωπικού. Η SafeEat υποστηρίζει τις επιχειρήσεις με υπηρεσίες συμμόρφωσης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για βιωσιμότητα και ασφάλεια προϊόντων.
Δρ. Ανδρέας Σουλιώτης
Περισσότερα
PFAS & Ασφάλεια Τροφίμων: Τι Πρέπει να Ξέρουν οι Επιχειρήσεις για τα PFAS στα Τρόφιμα

10/11/2024

PFAS & Ασφάλεια Τροφίμων: Τι Πρέπει να Ξέρουν οι Επιχειρήσεις για τα PFAS στα Τρόφιμα
Οι PFAS είναι ανθεκτικές χημικές ουσίες που ανιχνεύονται στα τρόφιμα και προκαλούν ανησυχία για την υγεία. Η ΕΕ θέτει αυστηρά όρια για την προστασία των καταναλωτών, και η SafeEat υποστηρίζει τις επιχειρήσεις τροφίμων στην προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις ασφάλειας.
Δρ. Ανδρέας Σουλιώτης
Περισσότερα
Τόνος Κονσέρβα & Υδράργυρος: Είναι ασφαλής η κατανάλωση του;

01/11/2024

Τόνος Κονσέρβα & Υδράργυρος: Είναι ασφαλής η κατανάλωση του;
Ο υδράργυρος στον τόνο κονσέρβα εγείρει ανησυχίες για την υγεία, ειδικά για ευπαθείς ομάδες όπως οι έγκυες και τα παιδιά. Παρά τη θρεπτική αξία του τόνου, ο ΕΦΕΤ συνιστά προσοχή στην κατανάλωση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα επίπεδα υδραργύρου παραμένουν σε ασφαλή όρια στην Ελλάδα.
Δρ. Ανδρέας Σουλιώτης
Περισσότερα
Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Σας παρέχουμε μελέτη, ανάπτυξη, εφαρμογή και επιθεώρηση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.